Parodontale behandelingen
1. Geïndividualiseerde mondhygiëne instructies
Het succes van elke behandeling hangt af van het niveau van de mondhygiëne van de patiënt. Regelmatig zal dit gecontroleerd en bijgestuurd worden door de mondhygiëniste.
Zij heeft een driejarige bachelor in de Mondzorg gevolgd en focust zich op het geven van zeer uitgebreide en geïndividualiseerde poetsinstructies en verwijdert indien nodig tandsteen en polijst de tanden.
2. Scaling en Rootplaning als initiële parodontale behandeling
De behandeling van gingivitis bestaat uit een grondige reiniging van de gebitselementen boven het tandvlees en het bereiken van een goede mondhygiëne. Dit kan vrijwel steeds zonder verdoving en het tandvlees zal na de behandeling snel terug een gezonde lichtroze kleur krijgen en niet meer bloeden bij het poetsen.
Bij de behandeling van parodontitis worden de tanden en het tandvlees verdoofd en worden de tanden zowel boven als onder het tandvlees gereinigd. Deze behandeling gebeurt meestal in 2 zittijden waarbij 1 maal de linkerzijde en 1 maal de rechterzijde van de mond wordt behandeld.
Bij minder ernstige gevallen kan de behandeling in 1 zittijd uitgevoerd worden.
Voor deze behandeling hoeft U niet nuchter te zijn. U eet best voor de behandeling gezien U nadien moet wachten met eten tot de verdoving is uitgewerkt.
Zoals elke behandeling onder lokale verdoving mag u nadien een voertuig (wagen, (brom) fiets) besturen.
Nalast/Nazorg
Na de behandeling zal het tandvlees terugkeren naar een gezonde situatie. Hierdoor komt de tandhals vaak wat bloot te liggen, wat gepaard kan gaan met een verhoogde (tijdelijke) gevoeligheid voor warmte en vooral koude.
De meeste patiënten hebben maar nood aan pijnstilling op de dag van de ingreep.
Een klein percentage patiënten heeft enkele dagen last. In de meeste gevallen volstaat Dafalgan (Paracetamol).
Roken zorgt voor een slechte wondheling, hoe langer U dit kan laten, hoe beter.
Opvolging
Een succesvolle parodontale behandeling is steeds het resultaat van een goede samenwerking tussen de Parodontoloog en de patiënt. De zittijden bij de Parodontoloog zijn volstrekt nutteloos wanneer de tanden nadien niet goed onderhouden worden. Men kan dan ook stellen dat de tandarts de mond infectievrij maakt en de patiënt de mond infectievrij houdt!
3. Chirurgische parodontale therapie
Wanneer parodontitis verder gevorderd is, kan het noodzakelijk zijn om het tandvlees tussen de tanden open te maken (“lapoperatie”) om zo al het ontstekingsweefsel te kunnen verwijderen.
Deze ingreep geeft een beperkte nalast. Sommige patiënten hebben enkele dagen tot een week een milde pijnklacht.
De koudegevoeligheid en eventuele pijn is meer uitgesproken dan bij de niet- chirurgische behandeling (scaling- en rootplaning).
Nalast/Nazorg
Opvolging