Tandheelkundige implantaten winnen steeds meer aan belang bij het vervangen van verloren gegane tanden. Een implantaat is een titanium schroef die in de kaak geplaatst wordt, dan 3 maanden moet vastgroeien (“osseo-integreren”) en dan dienst doet als een kunstwortel waarop Uw tandarts een porseleinen kroon (wanneer 1 tand verloren is), een brug (wanneer meerdere of alle tanden verloren zijn) of zelfs een uitneembare prothese (wanneer alle tanden verloren zijn) kan plaatsen.
Titanium is een biocompatibel materiaal, wat betekent dat het in het menselijk lichaam kan aangebracht worden zonder dat het lichaam dat afstoot. Zo zijn ook heup -en knieprothesen uit titanium vervaardigd.
Net zoals bij elke medische ingreep bestaat er geen 100% slaagpercentage. Voor orale implantaten is dat gemiddeld 98%, wat uiteraard zeer hoog is. Toch zien we in zeldzame gevallen (2%) dat het implantaat niet vastgroeit of dat er een ontsteking op ontstaat. De kans op deze ontsteking is uiteraard groter bij onvoldoende mondhygiëne of bij zware rokers.
Afhankelijk van Uw individuele situatie, wensen, algemene gezondheid en budget kan in samenspraak met Uw tandarts een ideaal behandelplan worden opgesteld.
Ik werk enkel met de best beschikbare implantaatmerken die op de markt te vinden zijn.
Indicaties
1) Vervangen van 1 tand
Wanneer 1 tand in de tandenrij ontbreekt, kan deze eenvoudig vervangen worden door het plaatsen van 1 implantaat. Het beslijpen van de buurtanden voor het plaatsen van een brug, kan zo dus vermeden worden. Zo ontstaat er niet onnodig weefselschade aan de buurtanden.
2) Vervangen van enkele tanden d.m.v. een partiële brug
3) Vervangen van alle tanden d.m.v. een uitneembare prothese die vastklikt op implantaten
Patiënten die een volledige uitneembare prothese dragen, hebben vaak de klacht dat de prothese loskomt bij het eten en spreken. Deze patiënten hebben een groot voordeel aan een prothese die vastklikt op implantaten, de zogenaamde overkappingsprothese. De implantaten zorgen ervoor dat de prothese vastzit bij het eten en spreken. De patiënt kan de prothese wel nog steeds uitnemen waardoor deze goed gereinigd kan worden. Een bijkomend groot voordeel van dit soort prothese is dat in de bovenkaak geen verhemeltebedekking meer nodig is.
4) Vervangen van alle tanden d.m.v. een volledige vaste brug
Sommige patiënten verkiezen een volledig vaste oplossing boven een overkappingsprothese. Bij deze behandeling is een goede planning en overleg tussen Parodontoloog en tandarts uiterst belangrijk.